Nieuwsbrief stichting Duurzaam Noord Deurningen oktober 2021

Geplaatst op 28-10-2021, 17:00
Nieuwsbrief stichting Duurzaam Noord Deurningen oktober 2021
Nieuwsbrief stichting Duurzaam Noord Deurningen oktober 2021

Noord Deurningen van het aardgas af

Volle bak in Kulturhus de Mare op onze infoavond van 19 oktober. Op naar een aardgasloos Noord Deurningen. Top dat er zoveel interesse was. In deze nieuwsbrief kijken we terug op de avond en geven we aan hoe het verder gaat.

Aanleiding
Zoals wellicht bekend is inmiddels de eerste hub (biogasnetwerk) door de energie coöperatie IJskoud gerealiseerd en in bedrijf. Het initiatief voor dit project is destijds door Stichting Duurzaam Noord Deurningen genomen. Dit heeft er toe geleid dat we in Noord Deurningen inmiddels energieneutraal zijn. De stichting heeft echter niet stilgezeten en heeft een nieuw project opgepakt. Zoals iedereen weet moeten we in 2050 zoveel mogelijk van het aardgas af. Dit betekent dat er een alternatief moet worden gezocht voor het verwarmen van onze woningen. In Noord Deurningen en omgeving zijn veel boeren. 
Ook zijn er al 6 boeren die van de koeienmest biogas maken. Wil je weten hoe. Kijk dan even naar dit filmpje Cooperatie IJskoud Dit biogas wordt door 2 bedrijven gebruikt in plaats van aardgas. Bij ons is daarom het idee geboren wat als…we onze huizen op deze manier gaan verwarmen. Kan dat? Geen gek idee. Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) is enthousiast maar gaf ons wel het advies om eerst een goed haalbaarheidsonderzoek te doen. Het geld voor dit haalbaarheidsonderzoek is inmiddels bij elkaar dankzij, Interreg, (euregio) gemeente Dinkelland, Rabobank en Provincie Overijssel. Ook is er inmiddels een partij geselecteerd die het haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren: E-kwadraat.

We zijn begonnen 
19 oktober in de middag trapten we samen met Ekwadraat af met een werkoverleg. Behalve Ekwadraat was ook de gemeente, IJskoud, en vertegenwoordigers van de school, de kerk en het Kulturhus aanwezig. 

Na een stukje inleiding en presentatie van Jeroen Hulsbeek (Stichting Duurzaam Noord Deurningen) nam Ekwadraat het stokje over. We kregen veel vragen via mentimeter en hebben doorgepraat over onze antwoorden. De onderzoeksvraag is nu duidelijk. We zoeken uit of het mogelijk is om alle woningen in Noord Deurningen op biogas of groen gas te verwarmen.

De informatieavond
Na de middagsessie is de ruimte omgebouwd om iedereen te kunnen ontvangen. Dat was nodig want het was volle bak. Mooi om te zien! Dank daarvoor. In de tussentijd heeft Ekwadraat haar presentatie nog aangepast naar aanleiding van de aangepaste onderzoeksvraag. Willy Bruns Stichting Duurzaam Noord Deurningen) startte de avond met een warm welkom en wat huishoudelijke mededelingen. Jeroen Hulsbeek had verder een mooi verhaal over de stand van zaken met de biogashub (hub 1) en de mogelijke uitbreidingen (Hub 2 en…). Ekwadraat gaf vervolgens uitleg over het verschil tussen biogas en groen gas in je woning. Ook werden er vragen gesteld via mentimeter. Het duurde even voordat bij iedereen de techniek werkte. Maar met een beetje hulp aan elkaar deed iedereen mee. Wat een mooie antwoorden. Daar kan Ekwadraat verder mee! 

Toch heeft Ekwadraat nog meer vragen. Het gaat namelijk om ons verbruik en wat we al gedaan hebben in het verleden om te besparen. Daarom is er ook een enquête klik hier voor de enquête gemaakt. Ekwadraat vraagt onze hulp bij het invullen van de enquête. 

Beide presentaties zijn te vinden op onze website www.duurzaam-nd.nl of klik hieronder :

-  Bewoners_Presentatie _Noord Deurningen van het gas af-FL.pdf
-  klik hier voor de enquête

Het vervolg 
Ekwadraat zal een haalbaarheidsonderzoek doen naar de mogelijkheden van biogas en groen gas. Wat betekent dat voor ons als afnemers (vooral woningen) en wat betekent dat voor de boeren die biogas maken (IJskoud). Het haalbaarheidsonderzoek is uiterlijk begin volgend jaar klaar. Voor een goed haalbaarheidsonderzoek zijn veel gegevens nodig over ons huidige aardgasverbruik. Ook is het belangrijk om te weten hoe de bestaande gasleidingen lopen bij ons. Dan kan in het onderzoek worden meegenomen of het mogelijk is om te stoppen met aardgas en hetzelfde leidingwerk te gebruiken voor biogas. Dat kan alleen als we allemaal stoppen met aardgas en over gaan op biogas.

Aardgas en biogas kunnen niet tegelijk door dezelfde leiding. Groen gas kan wel door dezelfde leiding. Maar dat brengt weer andere vragen met zich mee. Gelukkig gaat Ekwadraat dit allemaal uitzoeken.

Voor vragen of als u problemen heeft met het digitaal invullen van de enquête klik hier voor de enquête kunt u contact opnemen met:
Willy Bruns: 06 – 12423144; email: brunswilly@gmail.com